fbpx

Gästbloggare: Konverteringsstrategi och Google Analytics 4

Låt mig presentera Digitalt med Z

Maria som driver Digitalt med Z är en av mina samarbetspartners och företagsvän. Vi håller som sagt på att skapa en riktigt grym produkt och ett samarbete tillsammans som bara kommer att bli så bra. Men medan vi arbetar på att vårt samarbete ska bli klart så passar jag på att låta er lära känna Maria lite närmre. 

Maria, take it away!

Hej! Så glad över att få äran att gästa Anns blogg

Jag heter Maria Zachrisson, ägare av företaget Digitalt med Z. Jag jobbar som digital marknadsförare med en extra svag ådra för analys, strategi och coachning. Att navigera sig rätt inom digital marknadsföring kan ibland kännas som en snårig djungel. Då kliver jag in som en pusselbit i företagsutvecklingen och ger företag verktygslådan de behöver för att ta nya kliv framåt.

En väldigt stor del i min roll är att analysera data. Jag vet, det kan låta alldeles förskräckligt  dööötrist för den som inte är så larvigt nördig som mig. Därför vill jag vända på steken och vinkla det så här:

“Jag spenderar stor del av min tid med att ta reda på hur företagskunder går från besökare till köpare och vad som stoppar dem från att ta steget från början.”

Lät det mer intressant? Kul! För det är egentligen vad analys av data handlar om. Mer om att se beteenden, möjligheter och resultat än att grotta ner sig i siffror för siffrornas skull. 

Känner du igen dig?

Har du någon gång känt att du lägger ner tid och pengar men ingenting händer. Du tittar på din webbplats och funderar på vad som kan förbättras och börjar ändra lite här och där. Flyttar runt lite, testar någon annan bild och ändrar texter. Detta i sig är inte fel. Det som däremot blir knasigt är att du gör ändringarna helt utan någon saklig grund om varför.


Du gissar och hoppas du har prickat rätt på vad som stoppade folk från att tidigare köpa. Denna gissningslek kan bli kostsam för dig. Genom att istället sätta upp en bra mätspårning från din webbplats så kan du se vilken typ av besökare du har, varifrån de hittade till din sida, hur de navigerar runt och var de klickar. Med hjälp av dessa insikter kan du sedan ta välgrundade, objektiva och datadrivna beslut på var du behöver agera för att få besökaren till betalande kund. Detta kallas att konverteringsoptimera. 

Står du redo för 1 juli?

Kanske har du hört talas om Google Analytics 4, även kallat GA4. Detta är ett gratis och mycket kraftfullt analysverktyg av Google som du kan koppla till bland annat din webbplats direkt, eller om du vill “take it to the next level”,  via verktyget Google Tag Manager (GTM). Har du inte installerat detta idag så skulle jag verkligen vilja rekommendera dig att göra så.

Att bara skapa egendomen (som det kallas) är inte särskilt svårt. Det är först när/om du vill optimera egendomen som kompetensen kan behövas.

Många av er kanske även är bekanta med Universal Analytics (UA). Detta är trotjänaren och föregångaren till GA4. UA går faktiskt i graven i sommar. Rättare sagt, den 1 juli upphör UA att samla in data. För dig som idag har UA men ännu ej skapat egendom i GA4, så vill jag å det starkaste uppmana dig att se det som en högt prioriterad action att ta.
Nya GA4 kan nämligen inte importera data från gamla UA. Du kommer att kunna se din gamla data i UA, men inte flytta över den. Det kan stöka till det en hel del för dig som jobbar med rapporter idag eller än mer för dig som jobbar med Google Ads. Faktum är att du som arbetar med Google Ads och inte ordnat med detta kan få stora problem 1 juli när datan inte alls stämmer längre. 

Anledningen till att UA försvinner är att man har framför allt GDPR säkrat sin insamling av data i betydande omfattning. Man har samtidigt valt att mäta data på ett helt nytt sätt, det är därför datan inte kan följa med från det gamla till det nya. OBS! Du ska få ett viktigt tips på vägen redan nu. Tänk på att webbplatsen inte per automatik är GDPR säker för att du har installerat GA4. Du behöver dels tydligt ha en ruta som ber din besökare aktivt acceptera att du spårar deras trafik på givet ställd fråga.

Den där rutan som kommer upp får inte bara säga “jag samlar in data, tryck OK”.
Om rutan som kommer upp enkelt kan skippas eller klickas förbi utan ett aktivt val, ja då spåras inte datan. Och data är oerhört värdefullt för dig som företagare.
Vi alla avskyr den där jobbiga rutan, men du behöver ha den, och den behöver vara jobbigt övertydlig. Ta det säkra före det användarvänliga i detta steget.

Lyckades jag?

Känner du nu att: WOW! Det här med data verkar ju kanonkul! Då blir jag jätteglad (och kanske lite för mallig ändå). Nja, jag har kanske inte konverterat dig till att vilja sitta och analysera data dygnet runt, det förstår jag. Men jag hoppas ändå att jag har väckt en nyfiken ådra och ny syn på vad datadrivna insikter kan göra för ditt företag.

Vill du veta ännu mer eller anlita mig för att sätta upp din spårning? Och varför inte slå två flugor i en smäll?
Skaffa en snygg och konverterande webbplats designad av Ann som jag sedan ser till att sätta upp all användbar spårning på innan den lämnas över till dig. 

När du bokar en webbplats här på Webb Avenue så ger jag dig 10% rabatt på mitt Google paket (ord.pris 5 995kr exkl. moms), bara att meddela Ann vid bokning så löser hon resten. 

Tack för att du läste ända hit och tack Ann för att jag fick vara gäst hos dig.

Mvh
Maria Z

Hör av dig till Maria

kontakt@digitaltmedz.se.

Besök Marias instagram

instagram.com/digitaltmedz/

Hemsida

www.digitaltmedz.se/

Dela inlägget:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Relaterade inlägg