Valet av färg är en viktig del när man ska skapa en grafisk profil och webbsida. Färg kan förmedla ett budskap på ett sätt som få andra saker kan, det kan vara ett kraftfullt kommunikationsverktyg och kan användas för att signalera handling, påverka humör och till och med påverka fysiologiska reaktioner.
Färger kommunicerar med oss och oavsett vilket typ av företag du har så är det viktigt att fundera på ditt val av färg till din webbsida och grafiska profil. Färger framkallar känslor och stämningar. Människor gör en undermedveten bedömning om ett varumärke eller produkt inom 90 sekunder. Det sägs att mer än hälften av den bedömningen baseras enbart på färg.
Färger kan ha olika betydelser i olika kulturer och i olika sammanhang, av den anledningen är det viktigt att förstå vilka associationer just dina eventuella kunder har till den färg som du väljer till ditt företag. Det kan vara en skillnad mellan vad man kommunicerar och vad som faktiskt uppfattas.
Vanligtvis är ett varumärkes dominerande färg i linje med dess värderingar och personlighet. Därför är det viktigt att förstå en färgs egenskaper och associationer innan man väljer färg till sitt företag. Det budskap den färg du väljer till ditt företag har, kan ha stor inverkan på ditt företags framgång och hur dina kunder tolkar det. Här nedan kan du läsa om olika färgers betydelse och inverkan på människor och varumärken.
Gul

Gult associeras med känslor av glädje, originalitet och värme. Den signalerar en optimism och är upplyftande och kan göra oss på gott humör. Färgen kan också stimulera vårt logiska tänkande och uppmuntra till kreativitet och att ta beslut.
För mycket av en stark gul färg kan dock få oss att känna oss nervösa och oroliga då det blir för stimulerande.
I grafiska profiler och webbsidor så är det passande att använda gult i varumärken som vänder sig till barn eller verksamheter som främjar lekfulla och roliga aktiviteter exempelvis för nöjes och underhållningsföretag. Det passar även bra för företag som riktar sig mot fritidsaktiviteter. Gult fungerar också bra när man vill ha folk i rörelse, en anledning till att många snabbmatsrestauranger använder gult. Gul färg fångar vår uppmärksamhet och används bland annat i varningsskyltar och vägmärken. Därför fungerar gult bra när man vill dra uppmärksamhet till något, ex en call to action knapp på en webbsida.
Exempel på varumärken med gult är: McDonalds, Snapchat, Subway, Post-it, Lidl, Taxi, DHL, Kalaspuffar, Rusta och Stadium.
orange

Färgen orange är en varm och behaglig färg trots att den är skarp. Den förmedlar vänlighet, glädje, trygghet och spontanitet, färgen kan få oss att tänka på värme och tropiska platser.
När det kommer till grafiska profiler och webbsidor så kan man använda orange för att signalera prisvärdhet, förtroende, kreativitet och lättsamhet. Orange uppmuntrar också till handling som att köpa eller prenumerera, därför är det en bra accent färg i en webbshop.
Exempel på varumärken med orange är: Fanta, Firefox, Mastercard, Swedbank och Preem.
röd

Röd färg kan symbolisera fara och varning eller värme och kärlek. Allt beroende på hur färgen används. Rött främjar även aptiten och signalerar att något är snabbt samt används för att fånga uppmärksamhet.
Rött kan med fördel användas i varumärken som sysslar med mat, det är också en bra färg när man vill att kunder ska handla och ta snabba beslut, exempelvis en ”köp nu” knapp i en webbutik. Rött bör användas som en accentfärg då färgen annars kan kännas ”för mycket”.
Exempel på varumärken med rött är: McDonalds, ICA, Coca Cola, H&M, Netflix, Lego, Gevalia, Findus och Felix.
lila

Färgen lila har länge ansetts som en lyxig färg och användes mycket av kungligheter. Det kommer sig av att i århundraden har lila varit ett sällsynt och väldigt dyrt färgämne. Därför användes det bara av rika och kungligheter.
Förutom lyx associeras lila med heder, helighet och rikedom. Det kopplas även samman med kreativitet, fantasi och mystik. Ett visst mått av lila kan även associeras med intellekt och prestation.
I grafiska profiler och webbsidor så är det passande att använda lila om du vill förmedla originalitet eller mystik. Lila är inte en vanlig och populär färg att använda i varumärken och logos men den kan med fördel användas om du vill stå ut i mängden, om du vill att ditt företag ska förmedla lyx och ett varumärke som är unikt. Lila passar bra till produkter och webbsidor som riktar sig till barn men även till kvinnor då lila kan anses vara en feminin färg.
Exempel på varumärken med lila är: Kafferosteriet Löfbergs, Telia, FedEx, Yahoo!, Milka (choklad), Tillväxtverket, Aussie (Hårprodukter), Thai Airways.
Blå

Blått associeras med förtroende, ärlighet, hög kvalitet, pålitlighet och ansvar. Blått kan även upplevas som konservativ och förutsägbar. Blått kan även verka lugnande och minska rädsla, den har också förmågan att minska aptiten.
Yngre människor kan uppleva att färgen blå i allmänhet tillhör en mogen och vuxen marknad. Dock beror det på vilken typ av blå som används. En klarare, ”elektrisk” blå kan tilltala yngre på ett bättre sätt.
I grafiska profiler och webbsidor så är det passande att använda blått i varumärken som försäkringsbolag, banker, revisorer och finansiella företag där förtroende och pålitlighet är viktigt. Det är också passande för företag som sysslar med någon typ av renlighet eller rengöringsprodukter samt medicinsk utrustning och teknik.
Blått bör inte användas till restauranger eller produkter som handlar om mat då blått inte förekommer naturligt i mat (förutom blåbär). Blått i samband med mat förknippas med mögel och dålig mat.
Ljusblå fungerar bra till företag som handlar om hälsa och friskvård, resor och avkoppling. Mörkblå passar bra till företag som handlar om integritet och ärlighet. Exempelvis advokatbyråer och politiska organisationer.
Exempel på varumärken med blått i är: Twitter, Dell, IBM, Pfizer, Folksam, Facebook, Nordea, PayPal, Lärarnas Riksförbund, Alvedon, Regeringskansliet och Göteborgs universitet.
turkos

Färgen turkos representerar klarhet, fräschhet och kommunikation, den uppmuntrar till att tänka på dina egna behov. Turkos kan även ha en inverkan på känslor och signalera ett lugn och positiva tankar. Den kan också få oss att tänka på tropiska vatten och strand.
Färgen passar bra för företag som sysslar med kommunikation och utbildning samt hälsa, som tandläkare eller andra hälsokliniker och för produkter som ämnar att rengöra.
Exempel på varumärken som använder turkos är: Pampers, doktor.se, Clinique, Canva, Apoteksgruppen, Siemens och appen Kry
grön

Grön färg associeras med naturen, hälsa, miljön och lugn. Den kan också kopplas ihop med välstånd, lojalitet, generositet och tillväxt.
I grafiska profiler och webbsidor så är det passande att använda grön för att signalera säkerhet, hälsosam verksamhet, organiska och ekologiska produkter. Att något är nytt och fräscht eller att ditt företag är ”down to earth”.
Exempel på varumärken med grönt är: Apoteket, John Deere, Spotify, Coop, Svanenmärket, Bra miljöval, Bring, Centern, XBOX.
svart

Psykologiskt kan svart betyda auktoritet, makt och kontroll. I många situationer kan det vara skrämmande, ovänligt och otillgängligt.
Svart associeras med mystik, aggressivitet, makt och disciplin. Samtidigt associeras färgen med elegans, frestelser, välstånd, exklusivitet och framgång.
I grafiska profiler och webbsidor så är det passande att använda svart om du vill förmedla auktoritet, styrka, självförtroende och makt. Man kan även använda svart för att spegla konservatism och list. Det fungerar också väl för företag som vill förmedla elegans och lyx, företag som är djupt rotade och som inte behöver göra så stort väsen av sig.
Färgen fungerar bra för företag som säljer högkvalitativa produkter och lyxvaror man kan också använda svart som accentfärg för att förmedla något trendigt och banbrytande. Fungerar även mycket väl till en yngre publik. För mycket svart kan dock verka ”ovänligt”, något som kan vara bra att tänka på.
Exempel på varumärken som använder svart är: Chanel, Gucci, Adidas, Sony, Louis Vuitton, Dior, Loréal Paris, Nike, Apple (till viss del).
beige

Färgen beige gör inte mycket väsen av sig, den står inte i rampljuset och genom tiderna har den setts som en ganska tråkig färg. Dock har färgen på senare tid blivit en väldigt trendig färg, både vad gäller grafisk design och heminredning. Beige associeras med lugn, avkoppling, trygghet, harmoni och värme. Det kan också förmedla en känsla av elegans och renhet.
I grafiska profiler och webbsidor så är det passande att använda beige om du vill förmedla stabilitet, trygghet, vänlighet, om du vill inspirera och har en ”icke-krånglande” inställning till företagande. Det är en populär färg att använda som bakgrund på webbsidor då den är neutral och fungerar bra med de flesta färger.
Exempel på varumärken som använder beige är: Webb Avenue! Jag har inte hittat några stora och kända varumärken som använder beige men jag följer många entreprenörer som använder beige i sin branding och marknadsföring.
Guld

Psykologiskt associeras guld med kvalité, visdom och rikedom. Färgen förknippas ofta med lyx, prestige och materiell rikedom. Andra associationer är känslor av lycka och glädje, generositet samt pengar och seger.
I grafiska profiler och webbsidor så kan man använda guld för att förmedla lyx, extravagans, glamour och att produkterna är av högt värde. Men tänk på att för mycket guld i din grafiska profil kan få din verksamhet att framstå som pretentiös eftersom det också kan ha en förmåga att associeras med girighet och elitism. Undvik därför att ha för mycket guld.
Exempel på varumärken som använder guld är: Versace, Warner Bros. Pictures, Lamborghini, Dove, Lindt, Toblerone, Rolex, Chanel, Alfa Romeo, Norrlands Guld.