fbpx

Användarvänlig webbdesign

VAD ÄR EN ANVÄNDARVÄNLIG DESIGN ENLIGT MIG?

Om en webbsida ska kunna fungera på ett bra sätt så krävs också en bra design. När går du in på en webbsida så finns det saker som du tar för givet, exempelvis att du hittar menyn för navigering högst upp, att det som webbsidan vill lyfta fram hittas på första sidan. Om du istället hamnar på en sida där du får klicka/leta dig fram till det du letar efter, om sidan inte är intuitiv, då är risken stor att du snabbt tappar besökaren. Du har ungefär 8 sekunder på dig att fånga besökaren. 

Användarvänlig design fanns redan för 6000 år sedan när man i Kina började tänka kring Feng Shui. Feng Shui handlar om att arrangera din omgivning på det mest harmoniska och användarvänliga sättet i form av design och färger. 500 år f.Kr skapade grekerna ergonomiska redskap och Hippocrates beskrev hur en kirurgs verktyg bör vara placerade så att han enkelt kan nå dem när han behöver. 

 

Användarvänlig design innebär inte bara vackra färger, former, bilder och typsnitt för mig. Det handlar framförallt om att skapa meningsfulla och relevanta upplevelser för användaren samt att utveckla en produkt för användarens behov i den kontext som den befinner sig i. När det kommer till webbdesign och att ta fram en ny webbsida handlar det också om att jag behöver ta reda på vad det är för typ av företag som vill ha en ny webbsida, vad gör de, vad erbjuder de, vad vill de, vad vill de nå och vilka vill de nå? Vilka förväntningar kommer användaren ha när den navigerar runt på webbsidan, vad är det användaren letar efter? En viktig del i arbetet med webbdesign är att hålla webbsidans design konsekvent, att alla sidor följer samma stilmall och har samma visuella språk genom hela.

För att summera, en användarvänlig webbsida handlar i mångt och mycket om det första intrycket. Får första intrycket användaren att stanna eller snabbt lämna? Förutom det första intrycket, som handlar om allt från layout, färgval och text så är funktionen lika viktig. Gör webbsidan det kunden vill att den ska göra och är den lättnavigerad?

Dela inlägget:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Relaterade inlägg